2021-07-08 13:05Nyheter

Ett projekt som hittar rätt

Spårvägens simskolaSpårvägens simskola på Järvabadet

Olov Lindgren är med och sponsrar Spårvägen Simförenings simskola som för andra året i rad verkar i Järva-området. Projektet är ett samarbete med Stockholms stad och Spårvägen, som via sponsorer, däribland Olov Lindgren, kunnat erbjuda en billig simskola till barn i området.

Vi har träffat Tomas Wiklund, som är simlärare och verksamhetsansvarig.

– Det är en satsning som nu är inne på andra året i rad. Målsättningen är att göra Sveriges billigaste simskola, riktad till barn och unga i Järva-området

Totalt är det ungefär 150 barn per vecka som kommer och lär sig att simma.

– Vi är fyra ledare på fjorton barn per timme. Det är vanligt simskoleupplägg egentligen, men kanske är de här barnen lite mer ovana att vara med i simskola och att köra i grupp. De är inte så vana att ha lektion i vattnet, de börjar ofta att lära sig simma senare och har därför lite mindre förkunskaper än barn på andra platser runtom i Stockholm, så det krävs lite mer resurser.

– Det  har varit ett jättestort intresse vi har fått säga nej till många barn tyvärr. Vi har 150 barn i veckan och platserna tog slut i mars. Man kan inte ha hur många barn per lärare som helst både av lärande men framför allt av säkerhetsskäl. Idrottsförvaltningen och kommunen lånar ut bassängerna till oss, även om den såklart också ska vara tillgänglig för de som bara vill komma hit o bada.

Varje barn går här fem dagar i veckan 1 timme per dag. Hinner man lära sig att simma på en vecka?

– Det här med att lära sig är ett så vitt begrepp. Det är som att cykla eller läsa, det är så olika hur lång tid det tar men en intensivkurs är ändå det bästa för att komma igång. Det är större chans att man blir säker.

– Träning ger färdighet, man måste vara i vattnet. Det är ett nytt element att vara i vattnet för många av dem och det blir vårt fokus, mer kanske än att det ska vara perfekt simteknik från första början.

– Sen får man aldrig en helt homogen grupp, vare sig här eller på någon annan plats. Barn lär sig olika snabbt oavsett sport eller aktivitet, men det viktiga är att de får ett första steg, att fåvattenvana och bli säkra i vattnet.

Spårvägen Simförening har jobbat aktivt med att få lokala krafter att hjälpa till och sprida projektet, genom medborgarkontoren, stadsdelsnämnden och även bostadsbolagen i området. Något som har gett resultat säger Tomas.

– Det har uppmärksammats på många ställen. Det här är väl min femte intervju hittills i sommar med något av fastighetsbolagen. Mitti har varit här också, liksom Järvabladet  och Lilla sportspegeln.

Hur är föräldrarnärvaron?

– Det här är simundervisning så föräldrarna ska egentligen inte vara närvarande alls, framför allt inte i vattnet. Men vi har fått jättemycket stöd av Idrottsmammorna som hjälper till att promenera med barnen, att hämta dem och lämna dem där de bor.

Ja, för med i projektet är också Idrottsmammor, som är en ideell organisation som jobbar med Riksidrottsförbundet, vars syfte är att möjliggöra för barnen att komma ut på aktiviteter.

– Vi känner nästan alla i området så vi hämtar barnen hos deras föräldrar och sedan går vi med barnen tillbaka också när simpassen är klara. Det är jättebra för föräldrarna de behöver inte oroa sig för barnen.

– Mina barn är vuxna nu men det är roligt att kunna hjälpa andra föräldrar så att de kan jobba och ser till att barnen kommer till och från simskolan på ett tryggt sätt. Vi känner ju nästan alla i området, säger Aian Mahamed och Sashamso Ali som varje dag går runt i Rinkeby och Tensta där de båda också bor, och hämtar och lämnar barn till simskolan.

– Ja sen är vi med här också under dagen. Vi tar hand om listan där vi skriver ner när alla barn kommer och bockar av när de går så att vi har koll på var alla barn är. Sen får vi rycka in också ibland om det kommer några andra barn som springer runt här,då får vi säga till att de får lugna sig för att det pågår simskola.

Innan Tomas hoppar ner i badet igen för att bistå sina kollegor så frågar jag hur responsen är från barnen.

– Det är inte så många frågor faktiskt, de är ju små och är lite nervösa kanske men det är en del av läroprocessen. Framför allt tycker de att det är kul att bada det är ju ändå något av en grundförutsättning för att få dem i vattnet. Barn är ganska lätta att läsa, jag brukar säga att om man får dem att göra som man vill så betyder de att de tycker det är roligt, det är först om det är något som de inte tycker är roligt som de sätter sig på tvären, men hittills har allt gått bra.

– Enda skillnaden man märker är om det regnar, då är närvaron något mindre, men så är det överallt. Det problemet har vi dock inte haft hittills den här sommaren. Det här är ett jättebra initiativ som jag är glad att få vara en del av.



Om Olov Lindgren

Olov Lindgren förvärvar och bygger samt förvaltar och utvecklar egna hyresfastigheter med bostäder och lokaler i Stockholmsområdet. Som långsiktig fastighetsägare tar vi ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar. Vi vill bidra till en klimatsmart stad. Vår vision är hållbara miljöer där människor känner tillit till varandra. Olov Lindgren är ett familjeägt fastighetsbolag som äger och förvaltar 113 fastigheter i Stockholm, från Farsta i söder till Tensta i norr med störst koncentration på Södermalm. www.olovlindgren.se


Kontaktpersoner

Jeanette Ljungberg
Kommunikationschef
Jeanette Ljungberg